Miniatuur Slavernijmonument.

.
Onthulling miniatuur Zeeuws Slavernijmonument
Op de Dag der Vrijheden 1 juli 2008 is er een replica onthuld van het Zeeuws Slavernijmonument in Miniatuur Walcheren in Middelburg. In aanwezigheid van een aantal genodigden uit Surinaamse, Antilliaanse en Zeeuwse kring is dit miniatuur monument door een drietal kinderen onthuld. Carlo van Waveren, Gennaro Biswane en Charley Gijsbertha hadden de eer en deden dat voortreffelijk. Groep 1 en 2 van de Prinses Ireneschool uit Goes zong een lied onder begeleiding van juf Anette. Ook Kawinagroep Zeeland Crioro en dansgroep Solo Antiyano droegen bij aan de feestelijke sfeer met percussie en hun kleurrijke aanwezigheid.

Het kleine monument, vervaardigd uit hetzelfde graniet als het grote monument, is te vinden naast de Abdij tegenover de St. Jorisdoelen. Steenhouwer Martin Timmermans die ook zorg droeg voor de constructie van het origineel heeft geheel belangeloos deze prachtige replica op schaal 1:20 gemaakt.

Hiermee is een wens in vervulling gegaan, niet alleen van Stichting Monument Middelburg, maar ook van kunstenaar Hedi Bogaers die het Zeeuws Slavernijmonument heeft ontworpen alsook de fontein en herinrichting van het pleintje op de Balans.

Miniatuur Walcheren heeft zelf een kleine fontein gemaakt. Als het park naar de nieuwe locatie op de Mortiere in Middelburg is verhuisd (2009) zal de fontein ook echt gaan werken.

Zie ook www.miniatuurwalcheren.nl